Na de affaire – Hoe om te gaan met ontrouw

Hoe vergeef je vreemdgaan en herstel je je relatie?

Relatietherapie na vreemdgaan – Ontrouw gebeurt om veel redenen. Geen enkele goede reden overigens. Het gebeurt omdat de kans zich voor doet, omdat het spannend is, of omdat je denkt dat het toch niet uitkomt. Wat de reden ook is voor een affaire, het zorgt voor een enorme emotionele belasting op elkaar en op de relatie. Ook al tast het enorm aan de fundering van een relatie, het hoeft nog niet het einde te betekenen.

Betekent ontrouw ook dat je niet meer van elkaar houdt?

Het leven is nooit zwart en wit. De meeste mensen die er een affaire op nahouden, houden nog steeds van hun originele partner. Ze zijn niet per definitie leugenaars. Ze zijn menselijk en soms maakt iedereen wel eens een fout.

Mensen in een affaire willen doorgaans geen andere relatie, maar iets anders of nieuws (ontdekken/ervaren). Relaties veranderen en vormen zich en daarbij blijven de behoeftes soms achterwege. Behoeftes als erkenning, liefde, verbinding, affectie, intimiteit en verzorging. Dit is geen excuus voor een affaire. Maar het is wel essentieel om de relatie weer te herstellen.

Opnieuw vertrouwen na vreemdgaan?

Soms betekent een affaire het einde van een relatie. Anderen kunnen het opbrengen om de ontrouw te tolereren en de relatie intact te houden. Het kan een punt worden om samen in relatietherapie weer met elkaar een duurzame relatie op te bouwen. Dit heeft tijd , reflectie en eerlijkheid van beide partners nodig om te slagen.

Hoe ontstaat een affaire?

Overspel kan een expressie zijn van eenzaamheid of het verlangen naar iets nieuws. We willen ons met elkaar verbinden, special met mensen die we leuk vinden. Als de huidige relatie hier niet aan voldoet, dan gaan mensen buiten de relatie op zoek om de behoeftes te vervullen.

Een affaire gebeurt meestal wanneer een van deze drie dingen plaatsvindt in de relatie;

  1. Bewust zijn van dat er iets mist, zonder dat hij of zij weet wat dat is
  2. Precies weten wat er mist – een belangrijke behoefte – maar hij of zij is niet eerlijk en open in de relatie hierover
  3. Poging om eerlijk en open te zijn over de onbeantwoorde behoefte, de relatie voorziet niet aan de behoefte

Op zoek naar een relatietherapeut?

Goede Psycholoog is een samenwerkingsverband van psychologen, therapeuten en coaches, werkzaam in heel Nederland. Hieronder zie je enkele relatietherappeuten.